ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ,

Αναζήτηση

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΤΟΞΟΤΕΣ ΚΑΤΑ ΦΑΛΑΓΓΑΣ ΟΠΛΙΤΩΝ



Όταν ξέσπασαν οι Περσικοί Πόλεμοι οι Πέρσες τοξότες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους Έλληνες οπλίτες. Παρά των καταιγισμό των βελών οι Έλληνες κατάφεραν να πλησιάσουν
τους Πέρσες και να τους νικήσουν  στη σύγκρουση σώμα με σώμα καθώς οι τοξότες δεν διέθεταν εξοπλισμό και εκπαίδευση σε αυτό είδος σύγκρουσης. Το δραστικό βεληνεκές του τόξου είναι 200 μέτρα και ο μέσος τοξότης βάλει 3 βέλη το λεπτό. Στα τέσσερα λεπτά που χρειάζονται οι συνασπισμένοι οπλίτες να διασχίσουν διακόσια μέτρα οι τοξότες μιας περσικής δύναμις 10000 ανδρών θα είχαν εκτοξεύσει 120000 βέλη! Οι ιστορικοί πάντα παραξενεύονταν πως τόσες πολλές βολές  τόξων δεν είχαν αποτελεσματικότητα.. Διάφορες θεωρίες είχαν προταθεί αλλά καμιά δε προσέφερε επαρκή εξήγηση. Τον Ιούλιο του 2009 στο Castle Mountain της Αυστραλίας δύο σύλλογοι ιστοριοδιφών βρήκαν την απάντηση. Πενήντα εθελοντές φορώντας ανακατασκευασμένες αρχαιοελληνικές πανοπλίες θα προήλαυναν εναντίον μιας ομάδας τοξοτών που θα τους έβαλε με βέλη δίχως αιχμή. Ανάμεσα στους τοξότες βρίσκονταν αθλητές Ολυμπιακής Κλάσεως με πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Οι πενήντα εθελοντές οπλίτες βαλλόμενοι συνεχώς και  παρά τη δυσκολία που είχαν να κρατήσουν το  σχηματισμό προέλασαν κατά των τοξοτών. Οι βολές ήταν σε πολλές περιπτώσεις άστοχες καθώς τα βέλη έπεφταν σε σημείο που οι οπλίτες είχαν εκκενώσει λόγω της προέλασης τους. Ακόμα και οι Ολυμπιακής Κλάσης αθλητές δήλωσαν μετά πως είχαν δυσκολία να υπολογίσουν το βεληνεκές κινούμενων στόχων έστω και αν αυτοί δεν κινούνταν με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον μέσο ανθρώπινο βηματισμό.
Συμπληρωματικές έρευνες στις αρχαιολογικές σχολές της Αμερικής και της Νέας Ζηλανδίας αποκάλυψαν ότι τα ανακατασκευασμένα τόξα ασιατικού τύπου, με βέλη πού είχαν σιδερένια αιχμή και στέλεχος από καλάμι, σαν αυτά που περιγράφει ο Ηρόδοτος, δεν μπόρεσαν να τρυπήσουν 15 στρώσεις λινού υφάσματος που αποτελούσε το θώρακα, αρκετών αρχαίων οπλιτών Ακόμα πιο άσχημη απόδοση είχαν σε φύλλα χαλκού και μπρούντζου. Διάτρηση επιτεύχθηκε σε απόσταση τριών μέτρων από τόξα με σύγχρονα υλικά και ατσαλένιες αιχμές. Τέτοια αντικείμενα όμως  δεν  διέθεταν οι στρατοί των Περσικών Πολέμων.
Θα μπορούσε λοιπόν κάποιος να ισχυριστεί ότι οι Έλληνες διέθεταν τεχνολογικό και ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του εξισορροπώντας έτσι την Περσική αριθμητική υπεροχή. Ο παράγοντας αυτός επέτρεψε την Ελληνική επικράτηση.
Οι φωτογραφίες από το είναι ευγενική χορηγία των Αυστραλιανών συλλόγων ιστορικών
μελετών: Sydeny και Ancient Melbourn Hopliticon
Image
Image

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 2009-2023

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ