Φαίνεται ο καθένας μας να ανησυχεί για τα λοιμώδη νοσήματα τα τελευταία χρόνια, και η ομάδα του ελεύθερου σκοπευτή δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι τελευταίες ειδήσεις για την επιδημία Έμπολα κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται: "πώς θα μπορούσε να χειριστεί κανείς το χειρότερο σενάριο στην πατρίδα του;".
Τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε για να κρατήσουμε την οικογένειά μας ασφαλή όταν η νόσος εξαπλώνεται έξω από την πόρτα μας;
Τι θα πρέπει να έχουμε στη διάθεσή μας για να φροντίσουμε την οικογένειά μας;
Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε αν καταρρεύσει η ιατρική υποδομή από μια πανδημία; Απαντώντας σε όλα αυτά τα ερωτήματα έχουμε περισσότερο το βλέμμα μας στραμμένο στο τι πρέπει να κάνουμε ειδικά έναντι μιας θανατηφόρας επιδημίας.
Τα χρήσιμα είδη
1.καθαρό νερό
Το πρώτο είδος είναι το εγγυημένα καθαρό νερό:
α. πόσιμο, αλλά και
β.για το πλύσιμο και βράσιμο σεντονιών ρούχων και ειδών.
2.Δοχεία νερού
πλαστικά ή γυάλινα λίτρου, πεντάλιτρα και μπιτόνια κατάλληλα για τρόφιμα-ποτά που κάθε σπίτι πρέπει να διαθέτει -όπως και για καύσιμα τα κόκκινα-.
δοχεία με αντλία -ψεκαστήρια- όπως αυτά του υγρού τζαμιών
3.Η πιο σημαντική ουσία είναι το χλώριο, η κοινή χλωρίνη
την οποία πρέπει να διαθέτει κάθε σπίτι σε απόθεμα για ώρα ανάγκης για να κάνει το νερό πόσιμο και για να αποστειρώνει σε συνδυασμό με το βρασμό ότι χρειάζεται.
Για πολλές περιπτώσεις σεισμών και λοιπών θεομηνιών όπου θα μπορούσε να διακοπεί η ροή στο κεντρικό δίκτυο νερού ή απλά να μολυνθεί θα είναι ζωτικής σημασίας ο καθαρισμός του νερού που μπορούμε να βρούμε, για τούτο μια συνταγή που πρέπει να ξέρει κανείς είναι πως χοντρικά.
Ένα πεντάλιτρο νερού απαιτεί μια κουταλιά του γλυκού για να γίνει πόσιμο.
'Αρα ένα λίτρο χλωρίνη μας εξασφαλίζει αρκετά λίτρα καθαρού νερού πόσιμου.
Τι γίνεται όμως για το πλύσιμο που χρειάζονται μεγάλες σχετικά ποσότητες καθαρού νερού;
Δεν φτάνει για μεγάλο διάστημα το λίτρο άρα καλό είναι να έχουμε μια ποσότητα χλωρίνης τριών δίλιτρων που δεν παθαίνει τίποτε και καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο σε κάποιο πατάρι.
Το ένα είναι για πόσιμο νερό και τα δυο για νερό για πλύσιμο και αποστείρωση.
Χρειάζεται προσοχή όμως μιλάμε μόνο για τη καθαρή χωρίς αρώματα και προσμίξεις που είναι εξαιρετικά δηλητηριώδεις-.Είναι ελάχιστο το κόστος αν σκεφτείται τι θα σήμαινε έλλειψη πόσιμου νερού ή έστω για πλύσιμο υπό κανονικές συνθήκες πόσο μάλλον μολυσματικές.
Άλλη χρήση της χλωρίνης
Μπορείτε να βάλετε χλωρίνη σε ένα μπουκάλι σπρέι με νερό,όπου ανακατεύουμε σε ένα διάλυμα 10%, και το χρησιμοποιούμε για την απολύμανση σκληρών επιφανειών χωρίς να αγγίζουμε.
Τα χαλιά είναι πολύ πιο δύσκολο να αποστειρωθούν και να διατηρούνται καθαρά, ώστε αν είναι δυνατόν είναι καλύτερα να κρατήστε την οικογένειά σας σε δωμάτια με γυμνά πατώματα που καθαρίζουν εύκολα και διατηρούνται έτσι εύκολα.
Πλύνετε τα πατώματα και τους τοίχους τακτικά, και περιορίζετε την συχνότητα της επαφής με το εξωτερικό του σπιτιού και τους φίλους και γείτονες σας.
4.Φίλτρα και συσκευές καθαρισμού του εξαερισμού
Χρησιμοποιήστε ειδικά φίλτρα και συσκευές καθαρισμού και απολύμανσης εξαερισμού, -πχ ένα φίλτρο HEPA κυκλοφορίας αέρα-.
5.ειδικές ολόσωμες στολές αεροστεγείς με φίλτρο εξαερισμού
Οι ειδικές επαγγελματικές στολές προφανώς δεν είναι κάτι εύκολο να υπάρχουν λόγω κόστους κι όχι μόνο αλλά είναι η καλύτερη-αποτελεσματικότερη λύση σε τέτοιες ακραίες συνθήκες θανάσιμης πανδημίας.
Αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης
Η σωστή εκπαίδευση πρώτων ενεργειών μπορεί να πάει πολύ μακριά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως αυτή, και όποιος δείχνει σημάδια της λοίμωξης μπορεί να αντιμετωπιστεί με την παροχή άφθονων υγρών, διατηρώντας τον πυρετό τους προς χαμηλά, και ελπίζοντας για το καλύτερο.
Λοιμώξεις όπως ο ιός Έμπολα είναι έξω και μακριά από σχεδόν κάθε θεραπεία για όλους, οι γιατροί περιλαμβάνονται, έτσι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στη χειρότερη περίπτωση είναι να απομονώσουμε τον ασθενή αφενός για να σταματήσει η επιμόλυνση των άλλων και να τον κρατήσουμε όσο πιο άνετα γίνεται.Αυτός που φροντίζει τον ασθενή το κάνει όμως φορώντας προστατευτικά ρούχα, αναπνευστήρας φίλτρου και γάντια.
Καθαρίστε τυχόν υγρά του σώματος με νερό και χλωρίνη για αποστείρωση.
Να καίτε τα υπολείμματα καθαρισμού χαρτοπετσέτες σφουγγάρια κουρέλια κλπ.
Για τη θέσπιση Καραντίνας
Στην απόλυτα χειρότερη περίπτωση, όταν ένα μέλος της οικογένειάς σας παρουσιάζει τα συμπτώματα της νόσου και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για την επαγγελματική ιατρική βοήθεια, θα πρέπει να σκεφτείτε για τη θέσπιση καραντίνας στο σπίτι σας.
Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται, αφού θα πρέπει να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον θετικής πίεσης και να απομονώσουμε τη ροή του αέρα από το υπόλοιπο του σπιτιού μας.
Είναι δυνατόν σε συνθήκες βαθιάς έκτακτης ανάγκης, όμως έτσι να φροντίσετε για τη δική σας οικογένεια και να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης άλλων μελών της οικογένεια ή του ευρύτερου περιβάλλοντος σας.
Το κλειδί για τη κατασκευή ενός πρόχειρου συστήματος θετικής πίεσης είναι να απομονώσετε το σύνολο των αγωγών αέρα στο δωμάτιο που χρησιμοποιείται για απομόνωση-καραντίνα- ελέγχοντας την είσοδο και έξοδο του αέρα.
Μπορούμε να μονώσουμε με το να καλύψουμε με πολλαπλά στρώματα από πλαστικό και αυτοκόλλητη ταινία, εκτός από μία είσοδο η οποία ενώνεται κατευθείαν σε στόμιο ανεμιστήρα τροφοδοσίας με αέρα του δωματίου.
Πλαστικό τίθεται επάνω και γύρω από όλες τις πόρτες και κάθε παράθυρο εκτός από μία, η οποία μπορεί να ανοίγει ώστε να επιτραπεί στον αέρα να ρέει μόνο προς τα μέσα στη καραντίνα. Ένα σύστημα όπως αυτό θα μειώσει ή να εξαλείψει ατμοσφαιρικούς ρύπους που επιστρέφουν στο εσωτερικό του σπιτιού σας.
Όλα αυτά είναι ένα σύνολο γνώσεων απλών και εφικτών στον καθένα εφόσον το έχει διαβάσει μια φορά και έχει καταλάβει το νόημα των ενεργειών που όμως βοηθούν στο να σώσει την οικογένεια του και πιθανά να βοηθήσει τους συνανθρώπους του.
ΠΡΟΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΠΑΡΑ ΤΟ ΕΠΙΛΑΜΒΑΝΕΣΘΑΙ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!