Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοβ αποκάλυψε τη Δευτέρα σε μια συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν -ο οποίος θα αναλάβει σε λίγο το αξίωμα του προέδρου μετά την πρόσφατη εκλογική νίκη του- ότι θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβριο προτάσεις για την ανάπτυξη αμυντικών αντιπυραυλικών όπλων που θα βασιστούν σε «νέες αρχές της φυσικής». Ο Πούτιν είχε αποδείξει σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε πριν από τις εκλογές την ανάγκη για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων. «Η ανάπτυξη όπλων που θα βασίζονται σε νέες αρχές της φυσικής, όπως τα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας, όπλα με γεωφυσική δράση, με ενεργειακό κύμα, ή τα γενετικά και ψυχοτρονικά όπλα και άλλα αποτελούν μέρος του προγράμματος προμηθειών για την περίοδο 2011-2020», δήλωσε ο Σερντιούκοβ.
Η αναφορά σε «νέες αρχές της φυσική δεν είναι ανώδυνη, δεδομένου ότι είναι μια ρητή διατύπωση που πρόβαλλε η πρόταση Lyndon LaRouche για τη Στρατηγική Αμυντική Πρωτοβουλία (SDI) στα τέλη της δεκαετίας του '70 και στις αρχές του '80, που ανέλαβε ο πρόεδρος Ρέιγκαν το Μαρτίου του 1983 από κοινού με τους Ρώσους. Η διατύπωση αυτή συνδέεται επίσης στενά με την ιστορία της ρωσικής σκέψης σχετικά με τη στρατηγική, επειδή χρησιμοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '80 στα γραπτά του στρατάρχη Νικολάι Β. Οργκακόβ , και πολύ πριν, δηλαδή από τις αρχές της δεκαετίας του '60, από το στρατάρχη VD Σοκολόφσκι. Ο τελευταίος ήταν τότε ο κυριότερος στρατηγικός αναλυτής του Γενικού Επιτελείου των σοβιετικών ενόπλων δυνάμεων.
Η πολιτική του Πούτιν στον στρατηγικό τομέα βρίσκεται σε άμεση συνέχεια αυτής της παράδοσης. Ο Πούτιν, σε ομιλία του στις 20 Μαρτίου για τα θέματα αυτά, παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σερντιούκοβ, είχε τοποθετήσει τον σχεδιασμό της ρωσικής άμυνας στο πλαίσιο της ανάπτυξης από το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, «ένα παγκόσμιο σύστημα πυραυλικής άμυνας που παραβιάζει σημαντικά την ισορροπία των εξουσιών και την στρατηγική σταθερότητα στο σύνολό της».Σύμφωνα με είδηση της 21ης Μαρτίου του κινεζικού πρακτορείου Xinhua , «ο Σερντιούκοβ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε ήδη αρχίσει να εξετάσει μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της νέας κατάστασης και ότι θα δημοσιοποιηθούν σε συνέδριο για την αντιπυραυλική άμυνα που έχει προγραμματιστεί για τις 3 και 4 Μαΐου. Όσον αφορά τα αυτά μέτρα, ο Σερντιούκοβ είπε ότι η Μόσχα θα εκσυγχρονίσει δέκα βάσεις εκτόξευσης πυραύλων Topol-M και Υars, που αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου των ρωσικών πυρηνικών δυνάμεων. Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να θέσει σε λειτουργία, τον Οκτώβριο, το νεότατο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Bulava και θα ναυπηγήσει οκτώ πυρηνικά υποβρύχια που θα μπορέσουν να εκτοξεύσουν αυτούς τους πύραυλους από το 2017. Ο Σερντιούκοβ δήλωσε τελικά ότι μεταξύ 2008 και 2011 η Ρωσία θα έχει προσθέσει στο οπλοστάσιό της, 39 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, 12 πυραυλικά συστήματα Ισκαντέρ, δύο υποβρύχια, εννέα πολεμικά πλοία και άλλα όπλα και εξοπλισμό».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο του απολογισμού του αμυντικού προγράμματος του 2011 και την ανακοίνωση των κύριων στόχων για το 2012. Ο πύραυλος Iskander (Αλέξανδρος), ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί οδικώς, είναι ο τακτικός πύραυλος που είχε αναφέρει ο Μεντβέντεφ όταν ανακοίνωσε την ανάπτυξη νέων πυραύλων στο Καλίνινγκραντ, το ρωσικό θύλακα που βρίσκεται μεταξύ της Λιθουανίας και της Πολωνίας, για την περίπτωση που το ΝΑΤΟ θα αποφάσιζε να προχωρήσει με το πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη.
Πηγή: Ινφογνώμων πολίτικς - Solidariteetprogres
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!