Στις 11 Ιανουαρίου του 2000, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα αποφάνθηκε ότι είναι ασύμβατες προς το ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύσεις της γερμανικής νομοθεσίας, οι οποίες απέκλειαν γενικώς τις γυναίκες από τις στρατιωτικές θέσεις εκείνες που συνεπάγονται τη χρήση όπλων και επιτρέπουν την πρόσβασή τους μόνο στις υγειονομικές υπηρεσίες και στα σώματα στρατιωτικής μουσικής. Δικαίωσε έτσι, εν μέρει τουλάχιστον, τη Γερμανίδα Τάνια Κράιλ που τότε είχε προσφύγει κατά του γερμανικού κράτους, επειδή είχε απορριφθεί αίτηση πρόσληψής της ως «ηλεκτρονικού όπλων» στο στράτευμα. Έκτοτε ο γερμανικός στρατός επιτρέπει στις γυναίκες να μετέχουν σε μάχιμες μονάδες.
Μία από τις πρώτες γυναίκες που έπιασαν όπλο ήταν η Στέφανι Λίνζενερ.
«Ο πατέρας μου ήταν υπερήφανος για μένα»
Η Στέφανι Λίνζενερ με στολή παραλλαγήςΗ «ένοπλη περιπέτεια» της Στέφανι Λίνζενερ άρχισε τον Αύγουστο του 2000. Ούτε που μπορούσε να φανταστεί όταν έκανε την αίτησή της για να προσληφθεί στο στρατό ως υπάλληλος επικοινωνιών ότι μια μέρα θα ντυνόταν στο χακί. Μια έκπληξη για εκείνη και την οικογένειά της. «Ο πατέρας μου ήταν υπερήφανος για μένα. Ο ίδιος είχε υπηρετήσει στον στρατό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Αντίθετα, ο αδελφός μου δεν δέχθηκε να υπηρετήσει στον ομοσπονδιακό στρατό. Η μητέρα μου είχε κάποιες επιφυλάξεις, αλλά σε τελική ανάλυση είναι και αυτή υπερήφανη σήμερα για την απόφασή μου», θυμάται η υπαξιωματικός.
Οι πρώτες μέρες στο κέντρο εκπαίδευσης ήταν ένα σοκ για την 18χρονη τότε Στέφανι.
«Πήγα στο κέντρο και σε κάποια στιγμή ένας τεράστιος υπαξιωματικός βρέθηκε μπροστά μου και άρχισε να μου δίνει διαταγές. Ήμουν στην αρχή σαστισμένη και αργότερα άρχισα να τον κοροϊδεύω. Σκεφτόμουν όλη την ώρα, τι θέλει αυτός ο τύπος από μένα. Μου φάνηκε πολύ αστεία η κατάσταση», σχολιάζει σήμερα η 28χρονη κυρία Λίνζενερ.
«Κλείσε τα μάτια και κάνε αυτό που πρέπει»
Όταν δεν ανοίγει χαρακώματα δουλεύει στο γραφείοΤα γέλια της βγήκαν ξινά όταν άρχισε η εκπαίδευση. Μαζί με άλλες έξι γυναίκες και 60 ακόμη άρρενες νεοσύλλεκτους βουτήχτηκε στη λάσπη. Η πρώτη διαταγή αφορούσε το σκάψιμο υπό καταρρακτώδη βροχή ενός χαρακώματος. Στη συνέχεια, οι νεοσύλλεκτοι με πλήρη εξάρτηση βάρους 30 κιλών στην πλάτη και με ένα πολυβόλο που ζύγιζε πάνω από 12 κιλά άρχισαν να τρέχουν. Η Στέφανι Λίνζενερ δεν είχε πεισθεί, όπως λέει, για την αναγκαιότητα των εν λόγω ασκήσεων. Γνώρισε όμως τα φυσικά και ψυχικά της όρια: «Είπα στον εαυτό μου „κλείσε τα μάτια και κάνε αυτό που πρέπει“. Και σε τελική ανάλυση νομίζω ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ζήλο, μεγαλύτερη θέληση. Εγώ τουλάχιστον είχα και τα δύο».
Το στοίχημα του Αφγανιστάν
Πρόκληση το ΑφγανιστάνΗ Στέφανι Λίνζενερ δεν ήθελε να εγκαταλείψει. Δεν ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι δεν μπορεί. Σήμερα η υπαξιωματικός μπορεί να λύσει και να συναρμολογήσει το όπλο της με κλειστά μάτια. «Είμαι πολύ χαρούμενη που εκπαιδεύτηκα στα όπλα. Φυσικά και πρόκειται για φονικά όπλα, αλλά αποτελούν στοιχείο της δουλειάς μας», επισημαίνει.
Στοιχείο της δουλειάς της κυρίας Λίνζενερ είναι και η τετράμηνη θητεία της στο Αφγανιστάν. Εκεί έμαθε να εκτιμά το γερμανικό τρόπο ζωής και την ελευθερία. Και το δίδαγμα που άντλησε μεταξύ άλλων είναι ότι σε χώρες όπως το Αφγανιστάν οι γυναίκες στρατιώτες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα αναγνώρισης και αποδοχής από τους άντρες.
ΠΗΓΗ Ντόετσεβελε Ελληνική
Karin Jäger/Σταμάτης Ασημένιος
Karin Jäger/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
Οι Γερμανίδες στο στρατό και οι Ελληνίδες στο απυρόβλητο.Σε όλα ίσες ΝΑΙ!
Οι Γερμανίδες στο στρατό και οι Ελληνίδες στο απυρόβλητο.Σε όλα ίσες ΝΑΙ!
όχι όμως και παραπανίσες!!!. Το λέω αυτό επειδή παρατηρώ ότι σε κείνα που δεν τους συμφέρουν απέχουν [πχ.περιμένουν να καταργηθεί ο στρατός για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο μεταξύ όμως πιάνουν τις θέσεις των συμφοιτητών τους και γίνονται προιστάμενοι τους...ενώ πληρώνονται για το διάστημα που εκείνοι αλωνίζουν τα βουνά και τα πέλαγα].
Για δε τα όρια συνταξιοδότησης δεν κατάλαβα γιατί να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη λόγω της μητρότητας και οι άντρες τότε να βγαίνουν μαζί τους νωρίτερα λόγω της πατρότητας, οι έρμοι οι πατεράδες δεν προσέφεραν τίποτε για μας, που σκυλοπνίγονταν στα πέλαγα ή όπου αλλού;.
Για δε τα όρια συνταξιοδότησης δεν κατάλαβα γιατί να βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη λόγω της μητρότητας και οι άντρες τότε να βγαίνουν μαζί τους νωρίτερα λόγω της πατρότητας, οι έρμοι οι πατεράδες δεν προσέφεραν τίποτε για μας, που σκυλοπνίγονταν στα πέλαγα ή όπου αλλού;.
Μαζί σε όλα όπως και μείς για το σπίτι κι όπου αλλού μας χρειαστούν έτσι και κείνες για την εργασία το στρατό κι όπου αλλού χρειάζεται.Με βοήθεια και παροχές και σε προσωπικό επίπεδο και σε κοινωνικό αλλά και ισοτιμία-ισότητα έναντι των νόμων.Οχι μόνο άδεια μητρότητας αλλά και άδεια πατρότητας.
Κι εκεί που είναι μονογονε'ική οικογένεια να παίρνει ο γονιός και τις δύο άδειες με χρέωση του κράτους κι όχι του εργοδότη.
Κι εκεί που είναι μονογονε'ική οικογένεια να παίρνει ο γονιός και τις δύο άδειες με χρέωση του κράτους κι όχι του εργοδότη.
Ούτε φαλλοκρατική η κοινωνία μας αλλά ούτε και αιδοιοκρατική!
Το αντρικό κίνημα ισότητας είναι εδώ για να μείνει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!