ΙΣΤΟΡΙΑ
Η συγκρότηση των Λ.Ο.Κ. -λόχοι ορεινών καταδρομών-απο τις οποίες προέκυψαν οι Μοίρες Καταδρομών, ήταν αποτέλεσμα των σκληρών μαχών του στρατού μας κατα τη διάρκεια 1946-1949.
Η Γ'ΜΑΚ -Η τρίτη Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών- Συγκροτήθηκε στις 25 Αυγούστου 1947 στη Βουλιαγμένη της Αττικής, αρχικά ως διοίκηση Μονάδων Καταδρομών, σε αυτή περιλαμβάνονταν 10 ΛΟΚ (61-70ός).
Είχε προηγηθεί το Μάρτη του 1947 η συγκρότηση των δύο πρώτων ΔΜΚ επίσης των 10 ΛΟΚ κάθε μια.Η άριστη απόδοση των Λόχων αυτών παρά το βεβιασμένο της συγκρότησης και της εκπαίδευσης τους, οδήγησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην απόφαση για τη δημιουργία 20 ακομη ΛΟΚ και τη συγκρότηση δύο ακόμη ΔΜΚ της Γ' και της Δ'.
Αμέσως μετά τη συγκρότηση της η Γ'ΜΚ μεταστάθμευσε στο Βόλο. Ανέλαβε δράση συμμετέχοντας σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών που έλαβαν χώρα σε όλη τη Θεσσαλία.
Την επομένη των χριστουγέννων του 1947 η Γ ΜΚ μετακινήθηκε στην Ήπειρο όπου συμμετείχε μεμεγάλη επιτυχία στη περίφημη μάχη της Κόνιτσας -25 δεκ έως 4 ιανουαρίου 1948-
Στο διάστημα 25 φλεβάρη έως 8 μάρτη 1948 η Γ ΜΚ συμμετείχε με επιτυχία στις επιχειρήσεις της Μουργκάνας ενός σημαντικού ορεινού όγκου εφαπτόμενου με τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ενα μήνα αργότερα η Γ ΜΚ στις 8 απρίλη μετακινήθηκε στη Καρδίτσα και ανέλαβε τη διενέργεια αποστολών στη περιοχή της Θεσσαλίας-επιχείρηση χαραυγή-.
Τον Ιούνιο του 1948 επέστρεψε στη Βουλιαγμένη Αττικής για ανάπαυση και ανασυγκρότηση.
Στις 21 Ιουνίου μεταφέρθηκε δια θαλάσσης στη Καλαμάτα για να συμμετάσχει στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στρατού ενάντια των ανταρτών στη περιοχή αυτή.
.Κατα το διάστημα των επιχειρήσεων αυτών συνεργάστηκε στενά με τις άλλες τρείς Μοίρες Καταδρομών ,ιδιαίτερα με τη Δ' ΜΚ.
Στις 21 ιανουαρίου 1949 οι Γ και Δ ΜΚ ξεκινώντας απο τη Βαμβακού και αφού πέρασαν μέρος της οροσειράς του Πάρνωνα επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατα τη διάρκεια της νύχτας κατα του χωριού Αγιος Βασίλειος που κατέχοταν απο τονΔημοκρατικό Στρατό της Ελλάδος απο ολόκληρο τάγμα ανταρτών το οποίο και εξουδετέρωσαν ολοσχερώς.Η συγκεκριμένη επιχείρηση αναφέρεται απο τότε ώς παράδειγμα καταδρομικής δράσης καθως περιείχε όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία των Δυνάμεων Καταδρομών-μακρά πορεία σε ορεινό έδαφος,αιφνιδιασμός του αντιπάλου,προσβολή τη νύχτα-.
Για τη δράση της στις επιχειρήσεις της περιόδου1947-1949 η πολεμική σημαία της Γ ΜΚ τιμήθηκε με τον πολεμικό σταυρό Α τάξεως, το χρυσό Αριστείο Ανδρείας και το Διακριτικό Αγώνα Διασώσεως των ιερών και των οσίων της φυλής.
Στους αγώνες αυτούς είχε 88 νεκρούς και 298 τραυματίες.
Το δεκεμβρη του 1963 έπειτα απο σχετική διαταγή του ΓΕΣ η Γ'ΜΚ μετονομάστηκε σε Γ Αμφίβια Μοίρα Καταδρομών.
Κατα τον Ιούλιο 1974 με την εισβολή των Τούρκων στη Κύπρο τμήμα της Μοίρας μεταφέρθηκε στη Μεγαλόνησο και πολέμησε εναντίον των Τούρκων.Μετά την επιστροφή της απο τη Κύπρο ανήκει στη δύναμη του 13 ου Σ.Α.Κ. Σύνταγμα Αμφίβιων Καταδρομών.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Γενική αποστολή της Γ' ΜΑΚ είναι η σχεδίαση και η εκτέλεση χερσαίων και αμφίβιων καταδρομικών επιχειρήσεων, καθώς και η διεξαγωγή επιχειρήσεων ανορθόδοξου πολέμου,είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλες μονάδες του Στρατού τουΠεζικού, Ναυτικού και της Αεροπορίας.
Οι Ειδικές αποστολές της μονάδας καθορίζονται κάθε φορά με βάση τα αντίστοιχα σχέδια και τις διαταγές των προισταμένων κλιμακίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!