ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ,

Αναζήτηση

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Η κρυφή ατζέντα της επίσκεψης του Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ


Πέρασαν αρκετά χρόνια από την τελευταία επίσκεψη έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Και απ' ό,τι φαίνεται, δεν χρειάστηκε και πολύ κόπο για να δεχτεί την πρόσκληση ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η επίσκεψη στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα, για συνομιλίες με τον Λίον Πανέτα, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί μια καθαρά τυπική παρουσία ενός υπουργού Άμυνας.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες προερχόμενες από άνθρωπο που συμμετείχε στον καθορισμό της ατζέντας για το ταξίδι στις ΗΠΑ, στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι, όπως πάντα, το Κυπριακό, οι σχέσεις με την Τουρκία και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Θα συζητηθεί επίσης το νέο γεωστρατηγικό περιβάλλον που αρχίζει να αναπτύσσεται στο Αφγανιστάν και η ισχυροποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, όπως και το θέμα των κυρώσεων στο Ιράν και ο αντίκτυπος που αυτές μπορεί να έχουν στην προμήθεια πετρελαίου για τη χώρα μας.

Εκείνο όμως που πρόκειται, μεταξύ άλλων, να συζητηθεί και που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη και η ενεργοποίηση αυτών, όπως προβλέπεται σε συμβόλαια παραγωγής στρατιωτικού υλικού που έχουμε υπογράψει με αμερικανικές εταιρείες. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει… σάλιο για νέες παραγγελίες και γι' αυτό φροντίζουν, μέσω της ενεργοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, να κρατήσουν ανέπαφη την παρουσία τους στις εξελίξεις.

Γι' αυτό, μην ξαφνιαστούμε αν δούμε να χτυπά φλέβα χρυσού ο υπουργός Άμυνας σε αυτό το θέμα. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, τόσο για τον ελληνικό Στρατό όσο και για την ελληνική οικονομία γενικότερα. Πρόκειται για ζήτημα που λιμνάζει στους διαδρόμους του υπουργείου εδώ και χρόνια και που κανείς δεν έθιγε μέχρι πρότινος για… ευνόητους λόγους.

Ζήτημα εξίσου σημαντικό είναι και το τι θα γίνει με τα περίφημα άρματα Abrams. Μέχρι στιγμής τανκς ακούμε και τανκς δεν βλέπουμε. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, υπάρχει πρόβλημα στο ποιος θα αναλάβει το κόστος μεταφοράς τους στη χώρα μας. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επιμένει ότι είναι οικονομικά ανώφελο να μεταφερθούν με έξοδα της Ελλάδος. Γι' αυτό έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου για την εξεύρεση εφοπλιστών που θα επωμιστούν το κόστος μεταφοράς. Δεν είναι καθόλου εύκολο κάτι τέτοιο. Πρόκειται για δεκάδες άρματα μάχης που χρειάζονται πολλά δρομολόγια πλοίων για να μεταφερθούν με ασφάλεια στη χώρα μας. Και σε αυτό το πεδίο υπάρχουν ελπίδες λόγω των διπλωματικών δυνατοτήτων του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ένα τρίτο, εξίσου σημαντικό, ζήτημα που θα θίξει είναι η πώληση στους Αμερικανούς της νέας "ψηφιακής" στολής του ελληνικού Στρατού. Πρόκειται για μια τελευταίας τεχνολογίας, ψηφιακή στολή, που σχεδιάστηκε και παρήχθη αποκλειστικά σε εργοστάσια της χώρας μας και που, αν την προωθήσουμε με την κατάλληλη στρατηγική στο εξωτερικό, θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωσταράκος έχει το θέμα ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάρτιν Ντέμπσι.

Να λοιπόν που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πάει στις ΗΠΑ για να πουλήσει! Και αυτό είναι κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει.

Πριν μεταβεί στην Ουάσινγκτον, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παρευρεθεί στην κυριακάτικη λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη, όπου χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου θα τελεστεί μνημόσυνο για τους πεσόντες του Κυπριακού Απελευθερωτικού Αγώνα (ΕΟΚΑ). Κατόπιν θα έχει συνάντηση με την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και τη Διεθνή Συντονιστική Επιτροπή Justice for Cyprus, ενώ θα έχει επαφές και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Πηγή το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 2009-2023

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ