ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ,

Αναζήτηση

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΣΑΧΙΝΙΔΗ


Βρέθηκαν στοιχεία για τις γερμανικές επανορθώσεις
Ανακαλύφθηκαν σε δερματόδετο φάκελο και «θα αξιοποιηθούν» σύμφωνα με τον κ. Φ. Σαχινίδη
Βρέθηκαν στοιχεία για τις γερμανικές επανορθώσεις
9
εκτύπωση  

Δερματόδετοι φάκελοι με ονοματεπώνυμα και ποσά που επιδικάστηκαν την δεκαετία του ’60 σε Έλληνες που διεκδίκησαν μέσω της Δικαιοσύνης αποζημιώσεις από την Γερμανία για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, εντόπισε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς και άλλα σχετικά στοιχεία τα οποία θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται να γίνει μια σαφής αποτίμηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδηςενημερώνοντας τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, ενώ αντίγραφο του αρχειακό υλικού παρέδωσε στην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κυρία Βάσω Παπανδρέου.
Όπως είπε συγκεκριμένα ο κ. Σαχινίδης, βρέθηκαν δερματόδετοι φάκελοι με τα ονόματα, τις διευθύνσεις και τα ποσά που επιδικάστηκαν σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι διεκδίκησαν αποζημιώσεις από την Γερμανία. Από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ποιους ανέλαβε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να αποζημιώσει την δεκαετία του ’60 με χρήματα που έλαβε από το τότε ομόσπονδο γερμανικό κράτος στο πλαίσιο σχετικών συμφωνιών ύψους 115.000.000 μάρκων.
Επίσης, ανακαλύφθηκε στα ιστορικά αρχεία του ΓΛΚ και άλλο χρήσιμο προς μελέτη υλικό. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και θα αξιοποιηθούν, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, και άλλα σχετικά στοιχεία και ήδη έχει ληφθεί μέριμνα προστασίας του υλικού αυτού και ψηφιοποίησής του.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα, όπως είχε δηλώσει στη Βουλή ο κ. Σαχινίδης , δεν είχαν βρεθεί κάποια συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.  
Όπως είχε πει «ρώτησα να με ενημερώσουν οι υπηρεσίες αν υπάρχουν κάποια στοιχεία για τις απαιτήσεις της Ελλάδας», αλλά δεν προέκυψε κάτι. «Κάποτε υπήρχε ένα τμήμα και ένα αρχείο που αφορούσε πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν έχω καταφέρει να αποκτήσω πρόσβαση και το αναζητώ. Θα θέσω υπ’ όψιν σας κάθε στοιχείο που μπορεί να φανεί χρήσιμο», είχε ενημερώσει τους βουλευτές, όπως και έπραξε μετά και τον εντοπισμό των προαναφερθέντων στοιχείων.
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι με αφορμή την σχετική συζήτηση που γίνεται στο πλαίσιο της Βουλής, αλλά και την κατηγορηματική θέση της χώρας μας, όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Στ. Δήμα στην Βουλή, ότι δηλαδή «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της (έναντι της Γερμανίας) και δεν πρόκειται να το κάνει», υπήρξε πριν λίγες ημέρες αντίδραση του γερμανικού ΥΠΕΞ, το οποίο ανακοίνωσε ότι «η Γερμανία κατέβαλε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του 1946 για την Διασυμμαχική Υπηρεσία Αποζημιώσεων των Παρισίων, αποζημιώσεις και για την Ελλάδα και στήριξε την χώρα έμπρακτα στην ανοικοδόμησή της». Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της γερμανικής πλευράς, «65 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και έπειτα από δεκαετίες ειρηνικής, γεμάτης εμπιστοσύνης, συνεργασίας της Γερμανίας με την Ελλάδα και στενής σχέσης μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το ερώτημα των αποζημιώσεων από την σκοπιά της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης δεν αποτελεί πλέον θέμα».
Το σχόλιο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επ’ αυτού ήταν ότι «οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές» και ότι «ισχύουν στο ακέραιο, όσα δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών στην Βουλή των Ελλήνων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 2009-2023

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ