ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ,

Αναζήτηση

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Ο Καλύτερος Ελεύθερος ΣκοπευτήςSimoHäyhä (December 17, 1905 – April 1, 2002)

Γνωστός με το παρατσούκλι «Λευκός θάνατος» ,γιατί ήταν σχεδόν αόρατος στο χιόνι.
Χρησιμοποιούσε απλό όπλο Ελεύθερου Σκοπευτή και είχε το μεγαλύτερο βεβαιωμένο αριθμό επιτυχημένων βολών σαν Ελεύθερος Σκοπευτής σε όλους τους πολέμους.
Ο Häyhä με υπηκοότητα Φιλανδική γεννήθηκε στο Rautjärvi μια πόλη κοντά στα Ρώσο-Φιλανδικά Σύνορα και ξεκίνησε την Στρατιωτική του Καριέρα το 1925.
Παλαιότερα ο Häyhä ήταν αγρότης και Κυνηγός.
Κατά τον Χειμερινό Πόλεμο (1939–1940) μεταξύ Φιλανδίας και Ρωσίας ξεκίνησε ουσιαστικά την σταδιοδρομία του ως Ελεύθερος Σκοπευτής μαχόμενος τον Κόκκινο Στρατό.
Σε πολικές θερμοκρασίες από -20 και -40 βαθμών Κελσίου έδρασε φορώντας την ολόλευκη στολή παραλλαγής του σκοτώνοντας επιβεβαιωμένα 505 Ρώσους Στρατιώτες (υπάρχουν ακόμα ανεπιβεβαίωτοι άλλοι 38 στόχοι).
Πάντως υπάρχουν και άλλες πολλές ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που φτάνουν τα θύματα στόχους του Häyhä στα 800, στα πεδία των Μαχών της Kollaa.
Στον Ρώσο-Φιλανδικό πόλεμο της Kollaa ένας καθημερινός απολογισμών θυμάτων των Φιλανδών ελευθέρων Σκοπευτών δημιουργήθηκε ώστε να αξιολογείτε ανάλογα ο κάθε στρατιώτης Ελεύθερος Σκοπευτής.
Ο Häyhä εκτός από τις επιτυχίες του ως Ελεύθερος Σκοπευτής είχε επίσεις περίπου 200 επιβεβαιωμένους θανάτους με αυτόματο όπλο Suomi KP/-31 με αποτέλεσμα τα επιβεβαιωμένα θύματά του να ανέρχονται στα 705.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλα τα θύματα του Häyhä τοποθετούνται στη διάρκεια 100 ημερών του Φιλανδό-Ρωσικού πολέμου.

ΌΠΛΟ-ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Ο Häyhä χρησιμοποιούσε μια παραλλαγή του όπλου M/28 του Σοβιετικού Mosin-Nagant γνωστό ως "Pystykorva".
Προτιμούσε να χρησιμοποιεί μεταλικό σκόπευτρο και όχι τηλεσκοπικό έτσι ώστε να δίνει μικρότερο στόχο στον αντίπαλο διότι είναι γνωστό ότι με Τηλεσκοπικό σκόπευτρο ο Ελεύθερος Σκοπευτής πρέπει να σηκώσει το κεφάλι περισσότερο.
Επίσης με τον τρόπο αυτό απέφευγε οποιαδήποτε πιθανότητα να δημιουργείτε αντανάκλαση από το Τηλεσκοπικό σκόπευτρο και να προειδοποιεί τον αντίπαλο.
Επίσης μια ακόμα τακτική του Häyhήταν να συμπιέζει το χιόνι μπροστά από το όπλο ώστε κατά την διάρκεια της βολής να μην εκτοξεύετε το χιόνι και να προδίδει την θέση του καθώς επίσης καθ όλη την διάρκεια αναμονής είχε στο στόμα χιόνι ώστε η ανάσα του να μην ήταν εμφανής σε περίπτωση που η περιοχή εποπτεύονταν από κιάλια των αντιπάλων και η θέση του να μην κινδυνεύει.

Οι Ρώσοι προσπάθησαν με πολλούς τρόπους να τον εξολοθρεύσουν τοποθετώντας και αυτοί Ελεύθερους Σκοπευτές καθώς και με βολές πυροβολικού.
Στις 6 του Μάρτη του 1940 ο Häyhä τραυματίστηκε στο σαγόνι κατά την διάρκεια της μάχης.
Βρέθηκε και διασώθηκε από συμπολεμιστές του οι οποίοι ανέφεραν αργότερα ότι το μισό του κεφάλι ήταν κατεστραμμένο.
Ο Häyhä παρέμεινε αναίσθητος μέχρι τις 13 Μαρτίου την μέρα την οποία ουσιαστικά σταμάτησε ο Πόλεμος μεταξύ Φιλανδίας και Ρωσίας.
Λίγο αργότερα ο Häyhä από τον βαθμό του Λοχία προήχθη στον βαθμό του Υπολοχαγού από τον Στρατηγό Carl Gustaf Emil Mannerheim.
Κανένας άλλος στρατιώτης στην ιστορία του Φιλανδικού στρατού δεν προήχθη τόσο γρήγορα όσο ο Häyhä.

Μετά τον Πόλεμο

Του πήρε πολλά χρόνια για να επανέρθει από τα βαριά τραύματα που υπέστη.
Η σφαίρα του έσπασε το σαγόνι και διέλυσε το αριστερό του μάγουλο.
Πάντως επανήλθε, και έγινε επιτυχημένος κυνηγός Ελαφιών, και εκτροφέας σκύλων μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1998 ο SimoHäyhä ερωτήθηκε πώς είχε τόσο επιτυχημένες βολέ,ς και αυτός απάντησε απλά ότι ήταν θέμα άσκησης και μόνο.
Όταν ρωτήθηκε ο α SimoHäyhä αν έχει μετανιώσει για τον χαμό τόσων ανθρώπων εξ αιτίας του απάντησε
« Έκανα ότι μου είπαν όσο καλύτερα μπορούσα»
Τα τελευταία του χρόνια ο SimoHäyhä τα πέρασε σε ένα μικρό χωριό το Ruokolaht που βρίσκετε στα Νότιο-Ανατολικά Ρωσικά Σύνορα.

Πηγή "Ταχυδρόμος"


Περί Ιστορικών ελευθέρων σκοπευτών


Στην προαναφερόμενη ταινία ο Τζουντ Λω κάνει τον Σοβιετικό ελεύθερο σκοπευτη ανθυπολοχαγό Βασίλι Ζάϊτσεφ, υπαρκτό πρόσωπο, που θεωρειται ο πιο φονικος ελεύθερος σκοπευτης του Κοκκινου Στρατού , που σκότωσε 225 Γερμανους (ανάμεσά τους και 11 αντιπαλους ελευθερους σκοπευτες) στην Μαχη του Στάλινγκραντ Παρά ταυτα δεν ηταν τόσο ..φωτογενης όσο ο ηθοποιός!


Οι Σοβιετικοί ειχαν πολλούς ελευθερους σκοπευτες, με μεγαλο αριθμό θυμάτων Μάλιστα αναφερουν πρώτο στην κατηγορία τον Μιχαήλ Σουρκωφ με 702, ενω υπάρχει και γυναίκα, η Λουντμίλα Παβλιτσένκο με 309
ιδε http://www.wio.ru/galgrnd/sniper/sniper.htm

Η Παβλιτσένκο
Ιδιαίτερα περιζήτητη, ως λάφυρο, από τους Γερμανούς ηταν η ρωσικη καραμπίνα Mosin-Nagant
Στην γερμανική πλευρά το όνομα ..φίρμα ήταν ο Matthδus Hetzenauer που σκοτωσε 345 αντιπάλους στο Ανατολικό Μέτωπο

Αλλος, γνωστός από το βιβλίο που έγραψε, ηταν (ο επισης Αυστριακης καταγωγης Josef 'Sepp' Allerberger με 257 ...επιτυχιες Το βιβλίο του, που κυκλοφορεί και μεταφρασμένο στα ελληνικά-και τοχω διβασει, δινει πολύ γλαφυρη περιγραφη του Ανατολικου Μετωπου και πολλές -μερικά ιδιαίτερα σκληρες-ρεαλιστικες εικονες


http://www.pen-and-sword.co.uk/?product_id=1010
Ρεκορντμαν από άλλες πηγες αναφερεται ο Φινλανδός Simo Hδyhδ, γνωτος ως Λευκόε Θανατος "Valkoinen Kuolema" (the White Death) που σκοτωσε 542 Σοβιετικους το 1940
Simo Hδyhδ "The white death"

'Εδρασε σε θερμοκρασίες μεταξύ -20 και -40 με λευκη στολη παραλλαγης, εχοντας χιόνι στο στόμα του για να μην προδωσει την θεση του ο αχνός της αναπνοης του
Στο Δυτικό Μετωπο ελεύθεροι σκοπευτες χρησιμοποιήθηκαν σε μικρότερο ποσοστό

Εδω φωτογραφία Γερμανου στην Γαλλία το 1943

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι

ΕΛΛΗΝΑΣ η ευτυχία του να είσαι και η δυστυχία του να μην είσαι
κάντε κλίκ για ανάγνωση