ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ,

Αναζήτηση

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Η ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ ΣΑΝ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ



Στα αεροβόλα όπλα το μεγάλο κόστος είναι η αγορά του όπλου. Το ποσό για την αγορά πυρομαχικών (τα μολυβάκια) είναι αμελητέο. Η αγορά ενός αεροβόλου πιστολιού κοστίζει από 1100 - 1400 ευρω και ενός αεροβόλου τουφεκιού από 1800 - 2500 ευρω. Αν προτιμήσετε ένα μεταχειρισμένο, το κόστος τότε ανέρχεται σε 750-800 ευρω για τα πιστόλια και 1500 - 1800 ευρω για τα τουφέκια. Εξυπακούεται ότι για την σκοποβολή με όλα τα τουφέκια απαιτείται η χρήση στολής που κοστίζει από 250 - 1500 ευρω.

Η χρήση των αεροβόλων όπλων είναι εύκολη και δεν έχουν διαπιστωθεί βλάβες η ζημιές, εκτός από τα αναλώσιμα (βαλβίδες, τσιμουχάκια κλπ) που δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και θα πρέπει να υπολογίσετε ότι αν χρειαστούν αλλαγή μετά από ιδιαίτερα συχνή χρήση τριών - τεσσάρων ετών.

Η αγορά ενός πιστολιού για τα αγωνίσματα ταχύτητας ανέρχεται σε 1000 - 1800 ευρω. Τα μεταχειρισμένα πολύ φθηνότερα: 250 - 600 ευρω. Η αγορά ενός πιστολιού για το ελεύθερο θα πρέπει να υπολογίζεται στα 1100 - 1500 ευρω, αλλά όλοι σχεδόν αγοράζουν μεταχειρισμένα. Το πιο συνηθισμένο όπλο στο αγώνισμα αυτό είναι το ΤΟΖ που έχει 300 - 500 ευρω. Ένα κουτί σφαίρες των 0.22 κοστίζει από 3 μέχρι 10 ευρω (ανάλογα τι σφαίρες είναι).

Για την αγορά ενός κυνηγητικού όπλου για τραπ και σκητ οι τιμές ξεκινάνε από 1000 - 1500 ευρω και ανάλογα προχωράνε. Τα καλά αγωνιστικά όπλα κάνουν 5800 - 7000 ευρω αλλά θα πρέπει να προορίζονται για σκοπευτές υψηλών επιδόσεων, η ακόμα αθλούμενους με πολύ μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Με τουφέκια της πρώτης κατηγορίας η ομάδα της Κίνας είχε συμμετοχή σε όλους σχεδόν τους τελικούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Τα κυνηγητικά είναι όπλα μεγάλης αντοχής και για όλες τις γνωστές εταιρίες υπάρχει σερβις ικανοποιητικό. Όμως στα αγωνίσματα του πήλινου στόχου το μεγάλο κόστος είναι η αγορά φυσιγγίων. Κάθε κουτί φυσίγγια (24 γρ) για σκητ και τραπ κοστίζει (λιανική τιμή) από 4 - 7 ευρω. Οι "ψαγμένοι" εξασφαλίζουν καλύτερες τιμές από βιοτεχνίες, μαζική αγορά κλπ.

Στην πρακτική σκοποβολή η αγορά ενός όπλου μπορεί να υπολογίζεται από 500 - 1500 ευρω. Βέβαια υπάρχουν και κάποια όπλα που είναι πολύ ακριβότερα αλλά αυτά αποτελούν την επιλογή συγκεκριμένης κατηγορίας σκοπευτών και δεν αφορούν τους αρχάριους, η τον μέσο όρο. Η προμήθεια των αναλώσιμων (σφαίρες κλπ) είναι πιο δαπανηρή υπόθεση (το κουτί οι σφαίρες 15-25 ευρω ανάλογα) καθώς μάλιστα απαγορεύεται η αναγόμωση.

Σα συμπέρασμα: Η σκοποβολή δεν είναι ένα φτηνό σπορ, αλλά δεν είναι και το πιο δαπανηρό. Ένας σκοπευτής - σκοπεύτρια στα αεροβόλα έχει μηδενικό κόστος συμμετοχής σε αγώνες, προπονήσεις κλπ. Τα πυροβόλα, με μια λογική κατανάλωση σφαιρών, δεν ξεπερνάνε τη δαπάνη προπόνησης σε ένα γυμναστήριο ενδυνάμωσης.
Και αυτό είναι το πιο σημαντικό: Η σκοποβολή είναι ένα από τα πλέον ασφαλή σπορ. Πέρα από όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της (ευγένεια, κλπ) είναι από τα σπορ με τον μικρότερο δείκτη τραυματισμών. Οι στατιστικές αμερικανικών ασφαλιστικών εταιρειών δείχνουν ότι κάθε χρόνο τραυματίζονται περισσότερα από 5.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 54 ετών σε γήπεδα γκολφ. Η σκοποβολή στην κατάταξη των ασφαλιστικών εταιρειών βρίσκεται στην τελευταία θέση στον πίνακα επικινδυνότητας, ενώ το σκι είναι στην πρώτη.

Στον γενικό πίνακα κινδύνων από διάφορες δραστηριότητες, η σκοποβολή κρίνεται... πιο ασφαλής από την επίσκεψη στην εκκλησία. Όσοι αμφισβητούν τα παραπάνω μπορούν να μελετήσουν τους πίνακες ασφαλιστικών εταιρειών, τα λεγόμενα Actuarial Tables, βάσει των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι.
ΠΗΓΉ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή η ευθύνη των σχολίων βαρύνει το σχολιαστή!

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 2009-2023

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ